Biblioteket live: Södermalms senaste nöjespalats

Biblioteket Live är Södermalms senaste nöjespalats. De klassiska lokalerna i Medborgarhuset ritades av Martin Westerberg 1939 och har sedan dess mestadels fungerat som just ett bibliotek.

En historisk byggnad som efter grundlig renovering har omvandlats till Biblioteket Live: 1500 kvm av restaurang, barer och evenemangsytor. Inredningen är signerad Torekull Interior Architecture and Design, och energi har lagts på att skapa en miljö som hyllar mångfald och allt det som Stockholms Södermalm står för.

Akustikmiljö: Biblioteket Live, Södermalm, Stockholm

Visionen med Biblioteket Live var att skapa en lekfull, välkomnande och folklig mötesplats där alla känner sig hemma. En plats som hyllar mångfald och den unika kulturen som genomsyrar Södermalm i  Stockholm. Inspirationen kommer från den ursprungliga 30-talsarkitekturen, art deco-lyx och grönska.

– Vi har skapat en atmosfär där detaljerna är inspirerade av människors verkliga liv. Och varje del av Biblioteket Live har sin egen identitet, vilket gör att alla besökare ska kunna relatera till åtminstone någon av de olika miljöerna. Inredningen är varm och välkomnande med runda, mjuka former i jordnära toner, berättar Maja-Li Torekull, inredningsarkitekt på Torekull Interior Architecture and Design.

En av de unika miljöer som Maja-Li pratar om är den iögonfallande cocktailbaren som lätt drar till sig all uppmärksamhet när man kliver in i den före detta bibliotekssalen.

Cocktailbaren är glad och lekfull med dynamisk belysning i undertaksöarna – något som ger möjlighet att skapa olika stämningar för olika tillfällen. De K-märkta bibliotekshyllorna har bevarats för att låta känslan av det gamla biblioteket leva vidare. Bibliotekssalarna är hisnande rymliga med sex meter takhöjd, och Maja-Li har därför lagt stor vikt vid akustiken och integrerat det i både väggar, tak, baren och bokhyllorna.

– Bakom Cocktailbaren finns Europas högsta fristående specialdesignade vinskåp, hela 5,9 meter högt. Vinskåpet skapades för att framhäva och accentuera lokalen och dess rymd. Likt en enorm bokhylla fylld med vin i stället för böcker, säger Maja-Li. 

Akustikmiljö: Biblioteket Live, Södermalm, Stockholm

Akustiska åtgärder är minst lika viktigt som bra inredning och ljusdesign. Och att samarbeta med en akustiker från början av ett projekt borde alltid vara en självklarhet eftersom en behaglig ljudmiljö i princip är avgörande för både personal och gäster.

Maj-Li Torekull

Inredningsarkitekt, Torekull Interior Architecture and Design

– Undertaksöarna i taket, och ryggarna i de K-märkta bokhyllorna, har klätts med specialdesignade akustikplattor från Akustikmiljö, med konstverk av illustratören Martin Reintz. Illustrationerna gestaltar de mångfacetterade människorna och livet på Södermalm. Något som ger både själ och hjärta åt Biblioteket Live, berättar hon vidare.

I ”Vardagsrummet”, en helt egen del av Biblioteket Lives restaurang, är ryggen på bokhyllorna klädda med ett ljudabsorberande material för att skapa en mer intim och mysig hemmiljö-känsla. En färgad sträckmetall täcker ljudabsorbenterna för att skapa liv och struktur, men även för att ljudet ska kunna absorberas korrekt.

– Akustiska åtgärder är minst lika viktigt som bra inredning och ljusdesign. Och att samarbeta med en akustiker från början av ett projekt borde alltid vara en självklarhet eftersom en behaglig ljudmiljö i princip är avgörande för både personal och gäster.

Och det är inte bara gästerna som tycker att Biblioteket Live är något utöver det vanliga. Cocktailbaren med tillhörande restaurang vann 2022 årets 5-stjärniga designpris i kategorin ”Best Leisure Interior Sweden”. Ett pris utdelat av European Property Awards – världens största och mest prestigefulla fastighetstävling sedan 1993.

– Det var såklart fantastiskt roligt och ett kvitto på att inspirationen landade rätt. Att få internationellt erkännande känns stort för oss alla som varit involverade, säger Maja-Li.

Och var finner då dessa kreativa själar sin inspiration? För Maja-Li handlar det mest om att röra på sig på olika sätt.

– Jag är thaiboxare och dansar även dominikansk traditionell bachata. Detta är som meditation för mig och hjälper mig att frigöra kreativiteten. En timmes sparring i ringen hjälper mig alltid att hitta nya idéer och hämta inspiration, avslutar hon.

 

Fastighet:
Biblioteket Live på Södermalm i Stockholm
Material

Akustikmiljös undertaksöar samt deras specialdesignade ljudabsorbenter med konstverk av illustratören Martin Reintz. Bokhyllor har klätts med ett ljudabsorberande material och en färgad sträckmetall täcker ljudabsorbenter på vissa ställen för att skapa liv och struktur.

Inredningsarkitekt
Torekull Interior Architecture and Design

 

 

=> Se fler exempel av Akustikmiljös projekt