Arbetsledare

Delegerar till sina medarbetare utan att egentligen vara chef.

Kort om arbetsledarrollen

  • Du stöttar ett team som arbetar med undertaksmontage
  • Du ansvarar för att teamet fungerar som det ska och att det ges förutsättningar för att göra ett bra jobb
  • Vid behov ska du vara beredd att hoppa in och ge ditt team ett handtag 
  • Rollen kan erbjuda goda utvecklingsmöjligheter

Det här är ditt ansvar som arbetsledare

Som arbetsledare stöttar ofta du ett eller flera team som arbetar med installation, underhåll och reparation och av fasta och lösa undertak i såväl offentliga som privata lokaler.

Det är ofta ett mångsidigt och varierande jobb med utvecklingsmöjligheter.

Som arbetsledare är det ditt ansvar att ha koll på att teamet fungerar som det ska och har material och förutsättningar för att göra ett bra jobb. Du ska också vara beredd att hoppa in och ge dem ett handtag om det behövs.

Kvalifikationer

I regel behöver du vara en händig och mångsidig byggnadstekniker med flerårig arbetslivserfarenhet från byggbranschen. 

Har du erfarenhet av att arbeta med undertak eller inomhusinstallationer är det meriterande. Oftast behöver man behärska svenska i tal och skrift och kunna läsa engelska instruktioner.

Som person är det kan det vara bra att vara serviceinriktad, kommunikativ, trevlig, flexibel och har en god samarbetsförmåga.

Allmänt om arbetsledarrollen

Att vara ledare för gruppen och samtidigt vara en del av det operativa arbetet är den vardag de flesta arbetsledare delar. Mycket av rollen handlar om att vägleda andra och att säkerställa att samspelet i gruppen fungerar. Feedback och coaching är viktiga inslag i rollen liksom tydlighet i värderingar och spelregler. Att veta vad som ska göras är en sak men lika viktigt är hur det görs. 

Utbildning

Det finns en mängd olika institut som erbjuder arbetsledareutbildning. Syftet är att ge arbetsledaren rätt verktyg för att kunna stimulera till en motiverande arbetsmiljö.

Karriärvägar

Arbetsledare kan ha mycket varierande utbildningsbakgrund, men de flesta har någon form av eftergymnasial utbildning. Lämpliga utbildningar finns ofta inom Yrkeshögskolan.