Kontorsbyggnad flyttar gränserna för återbruk

Återbruk inom byggindustrin tar stora steg framåt – och i ett nytt kontorsprojekt i danska Aarhus har det integrerats i kärnan av inredningen. Ingenjörsföretaget Søren Jensen har bestämt sig för att utmana hur mycket återbruk som kan införlivas i ett traditionellt kontorsbygge, i allt från ventilationskanaler och glasväggar till belysning och undertaksskivor – utan att kompromissa med prestanda eller design.

Rockfon: Europaplads, Aarhus, Danmark

I den nya kontorsbyggnaden på Europaplads i Aarhus har återbruk integrerats i både material och design. En central del av projektet är de återbrukade undertaksskivorna från Rockfon, som specialiserar sig på akustiska lösningar. Skivorna har hämtats från en annan byggnad, rensats, kontrollerats och monterats i de nya lokalerna som en del av ett pilotprojekt.

Som rådgivande ingenjör för själva kontorsbygget var det viktigt för Søren Jensen att själva gå i bräschen.  

Återbrukade undertaksskivor lika bra som nya

Bland de återbrukade materialen i lokalen finns undertaksskivor från Rockfon. Rockfon har genomfört omfattande tester för att säkerställa att de återbrukade skivorna lever upp till samma standarder som nya produkter.  

Det finns en enorm potential här, men det är inte utan utmaningar. Att hitta återbruksmaterial och matcha dem med ett projekt är ingen enkel uppgift. Rätt nätverk och partnerskap är avgörande för att få det att fungera.

Även om det för närvarande finns få fasta standarder på detta område har vi genomfört vår egen due diligence för att säkerställa att produkterna uppfyller önskad prestanda – inklusive tester av viktiga egenskaper som akustik och brandsäkerhet. Vi är glada över att resultaten från detta projekt visar att de återbrukade undertaksskivorna fungerar lika bra som nya. Den kunskapen tar vi med oss i framtida återbruksprojekt.

Anna Joy Thompson

Projektledare inom cirkularitet, återbruk och återvinning hos Rockfon

 

Stort fokus på återbruk i hela kontorsbyggnaden

Kontorsbyggnaden är en del av testfasen för ”Den Frivillige Bæredygtighedsklasse” och siktar på en DGNB Guld-certifiering. För Søren Jensen var det avgörande att visa vägen för hur mycket material som faktiskt kan återbrukas i en modern kontorsmiljö.

Utöver undertaksskivorna från Rockfon används därför återbrukade ventilationskanaler, kabelkanaler, radiatorer, belysningsarmaturer och glasväggar i inredningen.

En av de största utmaningarna med återbruk i byggbranschen är logistiken – att säkerställa att materialen kan samlas in, hanteras och monteras på ett effektivt sätt. För att minska spill och underlätta hanteringen av undertaksskivorna packades de i hela och halva skivor före leverans.

Caroline lyfter också fram vikten av att ha leverantörer som aktivt tar ansvar för hela processen, från insamling till montering.

 

Kontorslandskap

Vårt mål var att flytta gränserna för hur mycket vi kan återbruka i ett traditionellt bygge. Vi har lärt oss otroligt mycket av processen och har samarbetat nära med både entreprenörer och leverantörer för att få det att lyckas.

Timing är ett viktigt fokus i ett projekt som detta med så många material från direkt återbruk. 

Det gör en stor skillnad att leverantörer som Rockfon har tagit ansvar för hela processen – från insamling till packning och hantering. Det är precis det som krävs för att göra återbruk till en verklig möjlighet i praktiken.

Caroline Heinsen

Teamchef på Søren Jensen

 

Fastighet:
Europaplads, Aarhus, Danmark
Material
Återbrukade, rensade, kontrollerade och testade undertaksskivor från Rockfon
Rådgivande ingenjörsföretag
Søren Jensen

 

 

=> Se fler exempel av Rockfons projekt